Ev Hayvanı Kayıt Sistemi Hakkında

PR – B – 0031

5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nu m. 7 ile düzenleme altına alınan “Hayvanların Tanımlanması ve Kayıt Altına Alınması” hükmü gereği hayvan sahipleri ilgili bakanlığa (Tarım ve Orman Bakanlığı) yine bakanlık tarafından tanımlatılması istenen hayvanları tanımlatmak ve kayıt yaptırmakla yükümlüdür. İlgili kanun hükmü uyarınca 26 Şubat 2018 tarihinde yürürlüğe giren “Kedi, Köpek Ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi Ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik” ile evcil hayvanların Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geliştirilen Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET) kayıt edilmeli ve kimliklendirilmelidir. Bu kapsamda evcil hayvan sahipleri kedi ve köpeklerini kimliklendirmeli ve ilgili sisteme entegre etmelidir.

26 Şubat 2018 tarihinde yürürlüğe giren yönetmeliğin Geçici 1 Maddesi hükmü ile evcil köpekler için 01.01.2021 tarihinden, evcil kediler ve gelincikler için ise 01.01.2022 tarihinden itibaren en geç 1 yıl içinde evcil hayvanların kayıt altına alınması gerekmektedir. Nitekim evcil hayvanların PETVET sistemine kayıtlandırılabilmesi için son tarih 31.12.2022’dir. Hayvan sahipleri, kayıtlandırma işlemlerini il ve ilçe tarım müdürlükleri ile veterinerler tarafından yapılmaktadır. Pek tabi kayıt altına alınmayan evcil hayvanlar için yaptırım da ilgili mevzuatta düzenlenmiştir. Buna göre 5996 sayılı Kanun md. 36’ya göre evcil hayvanlarını PETVET sistemine kayıt ettirmeyen hayvan sahiplerine idari para cezası öngörülmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı’nca yapılan açıklamaya göre kayıt edilmeyen evcil hayvanlar için 1.634,00 TL idari para cezası uygulanacaktır.

Sonuç olarak, evcil hayvanların bakanlık tarafından takibini kolaylaştırmak ve sistemin sağladığı diğer avantajlardan yararlanabilmek ve muhtemel idari para cezalarının önüne geçebilmek adına 31.12.2022 tarihine kadar evcil hayvanların il ve ilçe tarım müdürlüklerinde kayıtlarının yapılması gereklidir.

error: İçerik korumalıdır!!!