Devlet Memurları Ticari Şirket Kurabilir mi?

PR – M – 028

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “Ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı ” başlıklı 28. Maddesi “Memurlar Türk Ticaret Kanunu’na göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar.

Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz.

Kamu görevlisi olan memurlar Adi Şirket Ortağı olamazlar.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre devlet memurları anonim şirketlerin ortağı olabilir ancak yönetiminde, denetiminde görev alamazlar. Temsilci ve vekil olamazlar. Ancak şirketin yüzde yüz hissesine sahip olmanız durumunda en az bir yönetim kurulu üyesinin temsil yetkisine haiz olması gerektiğinden ve devlet memurları anonim şirketlerde temsilci olamayacağınızdan yüzde yüz hisseye sahip olmanız 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na aykırıdır. Devlet memurlarının anonim şirketlerde ‘‘kurucu ortak olmaları’’ ya da kurulu şirketlere ‘‘sonradan ortak olmaları’’ mümkündür.

Devlet Memurları, görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç olmak üzere kolektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. Memurlar kolektif şirket ortağı olamaz ve bu tür şirketlerde hiçbir görev alamazlar. Memurlar komandit şirketin komandite sınırsız sorumlu ortağı olamaz ve bu tür şirketlerde hiçbir görev alamazlar. Memurlar komandit şirketin sermayesi bölünmüş komandit ortağı olabilirler. Memur komandit ortağı olduğu komandit şirketin yönetim ve denetimde görev almazlar şirketin personeli sayılacak bir görev yapamaz ve şirketin kanuni temsilciliğini yürütemezler. Memurlar komandit şirketin komanditer ortağı olabilirler. Ama memurlar komanditer ortağı olduğu komandit şirketin yönetim ve denetimde görev almazlar şirketin personeli sayılacak bir görev yapamaz şirketin kanuni temsilciliğini yürütemezler. Kollektif şirket ticaret unvanı altında işletme amacı taşıyan bir şirket türü olduğundan devlet memuru tarafından kurulması mümkün değildir.

Memurlar limited şirketi ortağı olabilirler. Ancak memurlar ortağı olduğu limited şirketinin yönetim ve denetimde görev almazlar. Bu şirketin personeli sayılacak bir görev yapamaz ve şirketin kanuni temsilciliğini yürütemezler. Diğer yandan ortak olunan limited şirketi Ana sözleşmesi şirketi idare ve temsil edecek olanların belirtilmiş olması ve memurların bu kişiler arasında yer almaması gereklidir. Limited şirkete ‘‘kanuni temsilci’’ olmamak koşuluyla, kurucu ortak ya da kurulu şirkete sonradan ortak olabilirler.

657 Sayılı Devlet Memurları kooperatif şirket ortağı olabilirler. Memurlar ortağı-üyesi olduğu yapıya kalkınma ve tüketim kooperatiflerinin yönetim ve denetim kurulunda görev alabilirler. Ama bunların dışında ortağı-üyesi olduğu kooperatif şirketlerin yönetim ve denetiminde görev alamazlar. Bu şirketin personeli sayılacak bir görev yapamaz ve şirketin kanuni temsilciliğini yürütemezler.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 28. maddede devlet memurlarının kazanç getirici faaliyetlerde bulunması ya da şirket kurması yasaklanmıştır.

06.09.2022

Ensar Emre AKSOY

Avukat/Yönetici