PR – M – 0014
Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin 7326 s. Kanun 09.06.2021 tarih ve 31506 Sayılı Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş, 7326 Kanun Genel Tebliği (Seri No:1) 14.06.2021 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanmak suretiyle uygulama konusunda konu başlıkları halinde gerekli açıklamalara yer verilmiştir.
- Kanunla Yapılan Düzenlemeler
Kanunla;
- Kamuya olan borçların yapılandırılarak ödenmesi,
- Mevcut ve muhtemel ihtilafların sonlandırılması,
- Matrah ve vergi artırımı yoluyla vergilemede öngörülebilirliğin artırılarak geçmiş vergilendirme dönemleri ile ilgili olası risklerin ortadan kaldırılması,
İşletme kayıtlarının fiili durumlarına uygun hale getirilmesi,
- Meslek Odaları ve Birliklerinin alacaklarının tahsil edilmesi,
- Taşınmazlar ve amortismana tabi iktisadi kıymetlerin yeniden değerlenmesi,
- Kullandığı nakdî ve gayr-î nakdî kredilerinin anapara, faiz ve/veya ferilerine ilişkin ödemelerini aksatanlara yönelik Sicil Affi,
Konularında düzenlemeler yapılmıştır.
- Süreler ve Müracaat Usulleri
Borçların yeniden yapılandırılması için müracaatların 31.08.2021’e kadar yapılması ve ilk taksit ödeme süresinin en geç 30.09.2021’de yapılması düzenleme altına alınmıştır.
- Birden çok Vergi Dairesine olan borçlar için her Vergi Dairesine ayrı ayrı elektronik ortamda müracaat edilmesi gerekmektedir.
- Şirket Ortaklığı nedeniyle borçlu durumda olanların, kendi hisseleri oranında borç ödeme talepleri ise Vergi Dairelerine bizzat yazılı olarak müracaat yapılması şartına bağlanmıştır.
- Düzenlemenin Getirdikleri
7326 Sayılı Kanunla en önemli konunun hiç kuşkusuz, matrah ve vergi artırımı ile geçmiş vergilendirme dönemleri ile ilgili olası risklerin ortadan kaldırılması, stokların ve kasa mevcutlarının işletme kayıtlarıyla fiili durumun uyumlu hale getirilmesi imkanının tanınmasıdır.
Ancak burada şunu belirtmeliyiz ki, matrah ve vergi artırımı yapacak olan mükellefler hakkında, ödeme yapmama yahut yapılamama durumlarında vergi incelemesi yolunun daha fazla açık hale geleceği kanaatindeyiz.
Taşınmaz ve diğer iktisadi kıymetlerin yeniden değerlemesine izin verilmiş olması da fevkalade öneme haizdir.
Özetle; 7326 sayılı Kanundaki borçların ödenmesinde kolaylık sağlanması amacının yanı sıra işletme kayıtlarının ise gerçek durumla uyumlu hale getirilmesi amacı da önem arz etmektedir.
07.09.2021
Elif Önemlibıçak
Stajyer Avukat