Hakimin Reddi Talebi Dilekçe Örneği

PR – D – 0012

… MAHKEMESİNE

DOSYA NO              : …/… E.

DAVACI                   : …………………… – TC Kimlik No

VEKİLİ                      : Av. ………………  – TC Kimlik No

                                    Adres: ……………………

DAVALI                    :

VEKİLİ                      : Av. ……………………

                                    Adres: ……………………

KONU            : 2577 S.K.’un 57. maddesi uyarınca hakimin reddi talebimizdir.

AÇIKLAMALAR      :

1- Müvekkilime ait, … İli, … İlçesi,  … Mevki, … Ada, … Pafta, … Parselde kayıtlı taşınmaz hakkında davalı idarece tesis edilen idari para cezası ve yıkım kararının iptali istemiyle huzurdaki dava açılmıştır.

2- Dosya tevzi edildikten sonra tarafımıza dava dilekçemizin 2577 sayılı Kanun’un 6. maddesine göre yapılan inceleme sonucuna dair tebligat yapılmıştır. Dava dilekçesinin değerlendirilmesine dair evrakın altında Üye Hakim olarak …’in imzasının bulunduğu görülmüştür.

3- Sayın Mahkemede üye hakim olarak göre yapan …, müvekkilimin taşınmazının bitişik parselinde yer alan taşınmazda yaşamakta olup müvekkilimle husumetlidir. Kaldı ki dava konusu, iptalini istediğimiz işlemin tesis edilmesine neden olan da yine anılan üye hakim …’in …/…/… tarihli şikayet dilekçesidir.

4- 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 31. maddesinde, “Bu Kanunda hüküm bulunmayan hususlarda; hakimin davaya bakmaktan memnuiyeti ve reddi(nde) … Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu hükümleri uygulanır.” hükmü yer almaktadır. Yine 6100 sayılı HMK’nun 36. maddesine “(1) Hâkimin tarafsızlığından şüpheyi gerektiren önemli bir sebebin bulunması hâlinde, taraflardan biri hâkimi reddedebileceği gibi hâkim de bizzat çekilebilir. Özellikle aşağıdaki hâllerde, hâkimin reddi sebebinin varlığı kabul edilir:

d) Dava esnasında, iki taraftan birisi ile davası veya aralarında bir düşmanlık bulunması.” hükmüne yer verilmiştir.

5- 2577 Sayılı Kanun’un 57. maddesine, “1. Tek hakimle görülen davalarda hakimin reddi istemi, reddedilen hakimin katılmadığı idare veya vergi mahkemesince incelenir.

2. İtiraz üzerine veya doğrudan davaya bakmakta olan bölge idare mahkemesi ile idare ve vergi mahkemesi başkan ve üyelerinin reddi istemi, reddedilen başkan ve üyenin katılmadığı bölge idare, idare ve vergi mahkemesince incelenir.

3. İdare ve vergi mahkemelerinde reddedilen başkan ve üye birden çok ise istem bölge idare mahkemesince incelenir. Bölge idare mahkemelerinde reddedilen başkan veya üye birden çok ise istem Danıştayca incelenir.

4. Danıştayca ve bu mahkemelerce ret istemleri yerinde görülürse için esası hakkında da karar verilir.

5. Davaya bakmaktan çekinme halinde diğer bir hakimin görevlendirilmesi ile mahkemenin noksan üyesinin tamamlanması veya görevli mahkemenin belirlenmesinde yukarıdaki hükümler uygulanır.” düzenlemesi bulunmakta olup aktardığımız gerekçelerle hakimin reddi talebimiz hakkında karar verilmesi gerekir.

6- Arz olunan gerekçelerle, üye hakim …’in işbu davaya bakmasında menfaati bulunmakta olup bu husus göz ardı edilse bile müvekkilimi şikayet eden üye hakim …’nin müvekkilime düşmanlık beslediği, aralarında husumet bulunduğu açık olduğundan hakimin reddini talep etmemiz gereği hasıl olmuştur.

HUKUKİ SEBEPLER : 2577 m.31,57; 6100 S.K. m.36 ve sair ilgili mevzuat hükümleri

TALEP SONUCU                 : Arz ettiğimiz nedenlerle Sayın Mahkemeniz üye hakimlerinden …’in re’sen davaya bakmaktan çekinmemesi nedeniyle bu hususta hakimin reddi talebimizin KABULÜNE karar verilmesi ile 2577 S.K. uyarınca gereğini saygılarımla vekâleten arz ve talep ederim. …/…/…

Davacı Vekili

Av. … …


Dilerseniz belgeyi UDF olarak indirebilirsiniz.