İleti Yönetim Sistemi Nedir?

PR — B — 0003

6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun, Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik kapsamında, hizmet sağlayıcılar tarafından alıcılara gönderilecek ticari iletilerin, yönetmelik ile belirlenen istisnalar dışında alıcının onayı olmadan gönderilemeyeceği, izin dâhilinde gönderilen iletilerde ise alıcılara ret imkânı sağlanması gerektiği belirtilmiştir.

Kanun’da ve Yönetmelik’te tanımlandığı üzere ticari iletiler için alınacak iletişim onaylarında, onay fiziksel ortamda alınmış ise alıcının imzası gereklidir ancak pratikte bu belgelerin saklanması, arşivlenmesi, belgelerin güvenliğinin ve gizliliğinin sağlanması, gerektiğinde arşivden çıkarılması meşakkatli bir süreçtir. Elektronik ortamda alınması durumunda ise onayın alındığına dair bilgilendirmenin alıcının elektronik iletişim adresine aynı gün içinde iletilmesi gerektiği belirtilmiştir. Elektronik ortamda alınan onaylarda da benzer şekilde onayın izin sahibi kişiden alındığının elektronik kayıtlarının tutulması ve güvenli bir şekilde saklanması gerekmektedir.

İleti Yönetim Sistemi (İYS) ile hizmet sağlayıcıların, alıcılara göndereceği ticari elektronik iletiler öncesinde alması gereken izinler güvenli bir ortamda saklanacak, alıcılar onay ve ret bildirimlerini yapabilecek, bunun yanında şikâyet hakkını kullanabilecektir. Kamu denetleme görevini hızlı ve eksiksiz bir şekilde yerine getirebilecektir.

İLETİ YÖNETİM SİSTEMİ’NE ERİŞİM

Tüm ticari elektronik ileti izinleri İYS de saklanmakta olup ticari elektronik ileti gönderimi yapan tüm Hizmet Sağlayıcıları, pazarlama, promosyon, kampanya, indirim, hediye reklam vb. içerikli ticari elektronik iletilerini müşterilerine arama, mesaj ve e-posta olarak iletebilmek için aldıkları ticari elektronik ileti izinlerini İYS’ye yüklemekte, alıcılar ise bu izinler için ret haklarını diledikleri zaman kullanmaktadırlar. Verilen ilgili hizmet çerçevesinde alıcılar, ne zaman, nereden, hangi kanal üzerinden hangi hizmet sağlayıcının veya markasının ticari elektronik ileti göndermesine izin verdiğini görüntüleyebilir, gerektiğinde hizmet sağlayıcılara her bir kanal (arama, mesaj ve e-posta) için verdikleri izinleri İYS üzerinden düzenleyebilmektedirler.

Hizmet sağlayıcılar herhangi bir kanaldan (arama, mesaj ve e-posta) ticari ileti göndermek istediklerinde , vatandaşların verdikleri izinler çeşitli yöntemlerle İYS üzerinden kontrol edilerek sadece izin vermiş olan vatandaşlara gönderim yapabilmektedir. Ret hakkının kullanıldığı durumlarda ise İYS filtresi sayesinde bu iletiler ret hakkını kullanmış alıcılara gönderilememektedir.

Bu kapsamda tüketicilerin istenmeyen SMS, e posta ve sesli aramalar gibi ticari elektronik iletilerle ilgili maruz kaldığı rahatsızlıkların ortadan kaldırılması amacıyla oluşturulan Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi (İYS) 7 Ocak 2021 tarihi itibariyle vatandaşların kullanımına açılmıştır. Vatandaşlar istemedikleri iletiler için red/ çıkış haklarını ve şikayet süreçlerini İYS üzerinden yürütebileceklerdir.

 Bu kapsamda önemle belirtmek gerekir ki İYS, vatandaşların tüm ticari elektronik ileti onaylarını tek noktada ve güvenli bir biçimde tutmakta ve vatandaşlar için tüm onay ve ret işlemlerinin yapılmasında kolaylık sağlamaktadır. Dolayısıyla vatandaşlar verilen ilgili hizmet çerçevesinde İYS internet sitesi, e-Devlet veya İYS mobil uygulamasını kullanabilmektedirler.

error: İçerik korumalıdır!!!