PR – M – 002
EPDK’nın ayrı bir kuruluş kanunu olmayıp, 4628 Sayılı Enerji Piyasası Düzenleme Kanunu’nun 4.maddesi uyarınca kurulmuştur. 2001 yılında kurulan kurum başlangıçta sadece elektrik piyasalarının düzenlenmesini amaçlarken, daha sonra çeşitli kanunlarla gaz, petrol ve LPG piyasalarını da düzenleme yetkisi verilmiştir. 1 Ocak 2005’ten itibaren belli bir aralıkla serbest bırakılan akaryakıt fiyatları dışında, bu alandaki her türlü düzenleme ve faaliyetleri kontrol etme yetkisi bulunmaktadır.
Kurum, kamu tüzel kişiliğini haiz, idari ve mali özerkliğe sahip olarak kurulmuş iken 17 Ağustos 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 649 sayılı “Avrupa Birliği Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname” ile tüm faaliyet ve işlemleri Bakan denetimine tabi kılınmıştır. Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı kurumun ilişkili olduğu bakanlıktır. Ayrıca kurumun müşteri ilişkilerini sağlamak üzere İstanbul’da bir irtibat bürosu kurulmuştur.
EPDK başkanlık ve hizmet birimlerinden oluşmaktadır. Hizmet birimleri ihtiyaca göre şekillenmiş ana hizmet birimleri, danışma birimleri ve yardımcı hizmet birimlerinden oluşmaktadır. Kurum personeli ücret ve mali haklar dışında 657 sayılı memurluk kanununa tabidir.
Ayrıca kurum, görevlerini yerine getirirken yetkilerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu aracılığıyla kullanmakta olup Kurul kurumun yetki ve temsil organıdır.
2008’de yayımlanan “Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilatı ve Personelinin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” ile kurumun idari yapısı düzenlenmiştir. Buna göre; birimlerin yönetim ve koordinasyonundan sorumlu Başkanla birlikte iki başkan yardımcılığı tesis edilmiştir.
EPDK; tüzel kişilerin yetkili oldukları faaliyetleri ve bu faaliyetlerden kaynaklanan hak ve yükümlülüklerini tanımlayan Kurul onaylı lisansların verilmesinden, işletme hakkı devri kapsamındaki mevcut sözleşmelerin bu Kanun hükümlerine göre düzenlenmesinden, piyasa performansının izlenmesinden, performans standartlarının ve dağıtım ve müşteri hizmetleri yönetmeliklerinin oluşturulmasından, tadilinden ve uygulanmasından denetlenmesinden, bu Kanunda yer alan fiyatlandırma esaslarını tespit etmekten, piyasa ihtiyaçlarını dikkate alarak serbest olmayan tüketicilere yapılan elektrik satışında uygulanacak fiyatlandırma esaslarını tespit etmekten ve bu fiyatlarda enflasyon nedeniyle ihtiyaç duyulacak ayarlamalara ilişkin formülleri uygulamaktan ve bunların denetlenmesinden ve piyasada bu Kanuna uygun şekilde davranılmasını sağlamaktan sorumludur.
Bu bağlamda EPDK’nın görev çerçevesini enerjinin kaliteli, sürekli ve çevreye duyarlı bir şekilde; serbest piyasa ekonomisine uygun rekabetçilik içinde, piyasa sunulması olarak tanımlayabilmekteyiz.
REFERANSLAR
- C. Sayıştay Başkanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu 2012 Denetim Raporu
- 4628 Sayılı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun
- 702 Sayılı Kurul Kararı: “Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilatı ve Personelinin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik”
- 4626 Sayılı Doğalgaz Piyasası Kanunu
- 6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu
- 5307 Sayılı Sıvılaştırılmış Petrol Gazları(LPG) Piyasası Kanunu
- 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu
2014
Mesut ÖZDEMİR
Avukat/Kurucu