Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Yönetmeliği

PR — B — 0040

25.05.2023 tarih ve 32201 sayılı Resmi Gazetede Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Yönetmeliği yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

Yönetmeliğin yayımlanması ile birlikte 19.10.2005 tarihli ve 2005/9617 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Küçük Ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri Ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. Yayımlanan yeni yönetmelik küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) tanımlanması değişmiş, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin niteliklerine, sınıflandırılmasına ve uygulamalarına ilişkin düzenlemeler getirilmiştir.

Yayımlanan yönetmelik ile küçük ve orta büyüklükteki işletme (KOBİ); Yıllık çalışan sayısı ikiyüzelli kişiden az olan yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri beşyüz milyon Türk Lirasını aşmayan işletmeleri ifade eder.

KOBİ’ler net satış hasılatları, mali bilanço tutarları ve çalışan sayıları dikkate alınarak kendi içinde sınıflandırılmıştır. Bahse konu kriterler göz önüne alınarak yapılan sınıflandırmaya göre;

📌 Mikro İşletme: Yıllık çalışan sayısı on kişiden az olan ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri on milyon Türk Lirasını aşmayan işletmelerdir.
📌 Küçük İşletme: Yıllık çalışan sayısı elli kişiden az olan ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri yüz milyon Türk Lirasını aşmayan işletmelerdir.
📌 Orta Büyüklükteki İşletme: Yıllık çalışan sayısı ikiyüzelli kişiden az olan ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri beşyüz milyon Türk Lirasını aşmayan işletmelerdir.

Yayımlanan yönetmelik ile KOBİ olmak için gerekli kriterler de değişiklikler yapılmıştır. Mikro işletme için net satış hasılatı veya mali bilanço limiti 5 milyon Türk Lirasından 10 milyon Türk Lirasına, Küçük İşletme için net satış hasılatı veya mali bilanço limiti 50 milyon Türk Lirasından 100 milyon Türk Lirasına, Orta Büyüklükteki İşletme için, net satış hasılatı veya mali bilanço limiti 250 milyon Türk Lirasından 500 milyon Türk Lirasına çıkarılmıştır. Yönetmelik ile yıllık çalışan sayısına ilişkin bir değişikliğe gidilmemiştir.

Yönetmelik ile getirilen bir diğer değişiklik ise KOBİ niteliğinin kazanılmasına ilişkindir. KOBİ niteliği belirlenirken dikkate alınan kriterlerden herhangi birini son iki hesap döneminde ait verileri ile aşan işletmeler KOBİ niteliğini kaybedecektir. Son hesap dönemine ait verile ile söz konusu kriterlerin altına düşen işletmeler ise aynı dönemde KOBİ niteliği kazanacaktır. Bu işletmelerin 2 hesap dönemine ait verileri değil son hesap dönemine ait verilerine göre nitelendirme yapılacaktır.

29.05.2023

error: İçerik korumalıdır!!!